anre-dubla-taxare

Factură unică la energie electrică

Noul model unic al facturii de energie electrica, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 88/2015 a intrat in vigoare la 1 martie 2016.  Modelul unic de factură se aplica numai consumatorilor casnici şi noncasnici pentru care furnizarea energiei electrice este asigurată de către furnizorii de ultima instanță. Introducerea acestui model a avut ca scop unficarea la nivel national a datelor de consum/tarif prezentate in factura de energie electrica, astfel incat elementele facturate sa poata fi mai usor de identificat/verificat si inteles.

Prima pagina a noului format de factura va contine, pe langa datele de identificare,  perioada de facturare, data scadenta etc, doar contravaloarea totala a consumului de energie facturat, toate datele de calcul (inclusiv componentele tarifare aplicate) si informatiile de interes (de ex. ordinele/avizele ANRE aplicabile in perioada pentru care a fost emisa facture, modalitati de plata etc.) urmind a fi detaliate pe pagina/paginile urmatoare (detalii factura) sau pe verso. Astfel, se asigura consumatorului prezentarea graduala, intr-un format standard, a tuturor elementelor necesare pentru verificarea corectitudinii sumelor facturate si a datelor care intra in calculul acestora. Prezentarea acestor elemente in factura este impusa  atit de legislatia nationala cit si de directivele europene.

Furnizorii de ultima instanta vor emite clientilor casnici si noncasnici facturile de energie electrica in noul format incepind cu data de 1 martie 2016, indiferent de perioada de consum pentru care sint emise respectivele facturi.

http://www.anre.ro/ro/info-consumatori/informatii-esentiale/informatii-utile-pentru-consumatori

Sursa ANRE

 

Share This