Schimbarea furnizorului de energie electrică

Liberalizarea completă a pieţei de energiei electrică

TRIUNGHIURI TRANSPARENTOdată cu liberalizarea totală a pieţei de energie electrică de la data de 1 Ianuarie 2014, pentru consumatorii industriali – non casnici sunt complet eliminate tarifele reglementate de furnizare a energiei electrice şi prin urmare negocierea contractelor pe piaţa concurenţială este singura şansă de a beneficia de aceasta oportunitate, în caz contrar consumatorul va fi alimentat în regim de furnizare de ultimă instanţa. După compararea ofertelor furnizorilor concurenţiali şi a termenilor contractuali, prin urmarea câtorva paşi simpli, putem încheia contract cu compania care ne oferă cele mai bune condiţii. Schimbarea permite alegerea celui mai bun tarif care se potriveşte nevoilor companiei, ne permite să avem parte de cele mai bune servicii şi în ultimul rând să plătim mai puţin pentru energia consumată.

 În funcţie de activitatea societăţii consumul de energie electrică poate reprezenta un procent mare din totalul costurilor, astfel merită acordată o atenţie deosebită acestei probleme iar orice economie ce poate fi realizată este bine venită în condiţiile economice actuale. Piaţa concurenţială oferă companiilor posibilitatea de a alege liber furnizorul de energie electrică şi negocierea bilaterală a contractului de furnizare. Negocierea contractului actual sau schimbarea furnizorului, care presupune un minim de administraţie, poate aduce economii substanţiale.

Schimbarea furnizorului de energie electrică

Pentru a putea lua o decizie responsabilă în ceea ce priveşte reducerea costului cu energia electrică al companiei noastre, respectiv schimbarea furnizorului, este recomandat revizuirea mărimii valorii consumului actual, analiza caracteristicilor de consum, distribuţia temporală, respectiv fluctuaţiile. În acest context, mai mulţi furnizori pot oferi asistenţă de specialitate. Este importanta evaluarea şi stabilirea nevoilor energetice viitoare, pregătirea programelor de consum pentru perioada ce urmeaza a fi contractată. Cunoscând principali parametri putem solicita oferta mai multor furnizori respectiv să încheiem contractul de furnizare a energiei electrice cu compania care ne oferă cele mai bune condiţii. Este important să vă atragem atenţia asupra analizei atente ale condiţiilor: valoarea finală a facturii depinde de mulţi factori, astfel încât preţul mai mic al energiei nu presupune cheltuieli mai mici tot timpul. Trebuie să ne asigurăm că încheiem contract cu un furnizor de încredere, transparent, respectiv că dispunem de toate condiţiile contractuale. În cazul în care apelăm la serviciile unui intermediar, să insistăm asupra faptului să luăm noi decizia finală în ceea ce priveşte schimbarea furnizorului şi să nu ne supunem unor condiţii contractuale obligatorii necunoscute şi neînţelese sau a unor împuterniciri cu puteri depline. 

Cum se face schimbarea furnizorului?

Pe lângă faptul că pe piaţa concurenţială sunt disponibili mai mulţi furnizori pentru consumatori, oferind uneori preţuri mai mici faţă de preţul actual, schimbarea presupune un minim de administraţie, care nu înseamnă extra cheltuieli. În momentul în care am ales oferta cea mai bună pentru noi, oferită de un furnizor, putem încheia contractul pe perioada următoare. Suntem obligaţi să trimitem o notificare în acest sens furnizorului actual şi operatorului serviciului de distribuţie, cu minim 30 de zile înainte de expirarea sau rezilierea contractului etapă în care veţi fi consiliat de noul dumneavoastra Furnizor. Foarte important este să recapitulăm care sunt termenii de reziliere a contractului agreat cu Furnizorul actual. După acest pas condiţia schimbării furnizorului este ca toate facturile emise şi scadente în momentul notificării de reziliere a contractului de furnizare a energiei electrice sa fie achitate la zi. 

Categorii de vînzare de energie electrică

Incepand cu 01.01.2014 exista trei categorii de vanzare de energie electrica : FUI – furnizor de ultima instanta, SU – serviciul universal si Piata concurentiala sau libera.

FUI – Furnizare in regim de ultima instanta – toti clientii care nu si-au exercitat dreptul de eligibilitate pana la data eliminarii complete a tarifelor reglementate si care nu beneficiaza de SU, nu au solicitat aplicarea SU sau ai caror furnizori nu mai pot presta serviciul de furnizare, din motive neimputabile clientilor. Energia electrica va fi facturata cu: tarif CPC majorat+ un procent stabilit de ANRE in functie de nivelul de tensiune

SU – serviciul de furnizare a energiei electrice garantat clienților casnici și noncasnici cu un nr de salariați mai mic de 50 și o cifră de afaceri anuală sau o valoare totală a activelor din bilanțul contabil care nu depașesc 10 mil de euro. Furnizarea in regim de SU – clientilor finali casnici si noncasnici care in baza solicitarii si documentatiei depuse la FUI, indeplinsesc conditiile impuse de legislatie pentru SU, clienţilor casnici şi clienţilor noncasnici cu drept de serviciu universal, care au uzat de eligibilitate şi care doresc să revină la FUI pentru a beneficia de serviciul universal in conditiile impuse de legislatia in vigoare. Energia electrica va fi facturata cu: tarif CPC

PC – furnizarea energiei electrice clientilor care au uzat de dreptul de eligibilitate , in conformitae cu legislatia in vigoare pentru schimbarea furnizorului. Energia electrica se factureaza cu tarif negociat. Piata Concurentiala e o  piata guvernata de legea economica obiectiva a cererii si ofertei, precum si de legea concurentei.

Privind cele trei categorii incepand cu FUI urmand SU si in final Piata Concurentiala atractivitatea pentru un client creste insa in acelasi timp accesibilitatea scade. Cei mai dezavantajati clienti vor fi cei care vor avea incheiate contracte de furnizare la FUI  iar cei mai avantajati, cel putin teoretic, sunt cei care isi exprima dreptul de elibigilitate si opteaza pentru piata concurentiala.

[al2fb_like_button][al2fb_login]

Acţionaţi din timp, cereţi oferta noastră! 

Începe aici
Share This