Importanța contractului de furnizare
Contractul de furnizare a energiei electrice este cel mai important document pentru un consumator final deoarece fără existența acestui document nu se poate consuma, legal, energie electrică.
Până la liberalizarea pieței energiei electrice, forma contractelor de furnizare energie electrică era stabilită de către ANRE iar un contract cuprindea clauzele, drepturile și obliegațiile minimale aplicabile în domeniul energiei electrice. Această formă de contract stabilită de ANRE se mai regăsește într-o formă, mai mult sau mai puțin apropiată de decizia ANRE privind contractele, la consumatorii casnici și consumatorii noncasnici care nu și-au exprimat încă dreptul de a deveni consumatori eligibili și de a benefia astfel de facilitățile oferite de piața concurențială de energie electrică ( pe scurt încă nu și-au schimbat furnizorul de energie electrică).
Odată cu data de 1 ianuarie 2014, pentru consumatorii de energie electrică noncasnici au fost eliminate complet tarifele reglementate la energia electrică. Această modificare a fost un pas logic ce a urmat liberalizării pieței energiei electrice în România. Pentru consumatorii casnici eliminarea tarifelor reglementate se va face progresiv până la sfârșitul anului 2016. Împreună cele două aspecte, liberalizarea pieței și eliminarea tarifelor reglementate, vor conduce, mai mult sau mai puțin, către o piață de energie electrică cu adevărat concurențială. Însă din această deschidere de cele mai multe ori nu vor câștiga consumatorii, deoarece, în general, consumatorii sunt slab sau deloc informați, nu-și cunosc drepturile și obligațiile și nici nu depun vreun efort pentru a capăta cunoștiințele necesare și a avea numai de câștigat din contractarea serviciului de furnizare a energiei electrice. Pe piața de energie electrică, din punctul de vedere al unui consumator, singurul lucru care conteaza este încheierea unui contract de furnizare energie electrică, cu un furnizor, contract în baza căruia se contractează serviciul de furnizare energie electrică. Majoritatea dintre noi prin semnarea contractului, fără să-l citim în cele mai multe cazuri, credem că ne-am rezolvat problemele și tot ce avem de făcut este să consumăm energie electrică pe care o achitam când primim factura.
Asta până survin primele probleme, probleme care in Romania sunt foarte frecvente.
Atâta timp cât rețelele electrice sunt tot mai slabe calitativ, retehnologizarea este mereu amânată sau făcută doar pe hârtie, personalul furnizorilor și operatorilor de distribuție este tot mai slab instruit și cu lipsuri mari în organigrama personalului, precum și multe alte motive nu este decât un pas până la abuzurile pe care le comit furnizorii și operatorii de distribuție pentru a-și masca incapacitatea de a presta corect și legal serviciile pentru care au licențe emise de ANRE.
Interesele consumatorilor sunt mereu trecute pe plan secund mai ales în cazul tandemului format din furnizor și operator de distribuție care aparțin aceluiași grup de firme. Ca un exemplu, în Moldova principalul furnizor este E-ON Furnizare iar operatorul de distribuție acreditat în zona Moldovei este E-ON Distribuție. Chiar dacă sunt societăți comerciale diferite ele fac parte din aceeași companie, E-ON, deci logica spune că interesele comerciale ale grupului sunt mai importante decât interesele consumatorilor. Exemplele pot continua, și sunt identice, și în cazul celorlalți mari coloși formați din tandemul furnizor-distribuitor: ENEL, CEZ și Electrica.
Astfel consumatorul, care are diferite probleme, află că de fapt trebuie să se lupte cu doi coloși și cu o birocrație incredibilă patronată de moduri de lucru și proceduri interne care sunt în așa fel făcute încat să reprezinte interesul grupului. În același timp aceste proceduri, în anumite aspecte, încalca legislația în domeniul energiei electrice. Și tot în acest moment, majoritatea consumatorilor află cât de important este contractul de furnizare a energiei electrice și înțelegerea principalelor elemente legislative din acesta. Elemente pe care furnizorii uită să le explice. De asemenea, tot în acest moment, consumatorii de pe piata concurentiala află că pe lângă importanța prețului energiei electrice care le-a fost oferit este important ca furnizorul sa le apere interesele în fața operatorilor de rețea. Ceea ce nu intotdeauna se intamplă.
Ca o recomdare nu semnați niciun contract până nu înțelegeți exact fiecare articol din el și până nu determinați furnizorul să elimine clauzele restrictive din conținutul contractului.
În perspectiva unei piețe cu adevarat concurențiale, importanța unui document, pe care majoritatea îl semnam cu ochii închiși, devine extrem de hotarâtoare în alegerea furnizorului de energie electrică. Deoarece stă în puterea consumatorilor să-și aleagă furnizorul și să-și poată negocia clauzele din contractul de furnizare a energiei electrice.
[al2fb_like_button][al2fb_login]