Prețul energiei electrice – ce este și din ce este compus

 TRIUNGHIURI TRANSPARENTPentru a înțelege din ce este format prețul energiei electrice și mai ales de ce energia electrică este așa scumpă în România trebuie înțeles inainte de toate cum se compune prețul energiei electrice și care este valoarea finală pe factura consumatorului.

De la producerea energiei electrice și până la consumul ei de către consumatorul final, energia electrică, este transportată prin rețelele electrice. Pentru fiecare stadiu al acestui transport sunt percepute diferite tarife, tarife fixe stabilite de ANRE.

După producerea energiei electrice, producătorul o vinde la furnizor. Din acest moment energia electrică este introdusă în sistemul energetic național ( SEN), este transportată prin rețelele de înaltă tensiune ale Transelectrica, este extrasă din sistemul energetic național, distribuită prin rețelele de medie și joasă tensiune ale operatorilor de distribuție, livrată la consumatorul final și, în final, consumată de către acesta.

Astfel, rezultă o mare diferență între prețul de producție al energiei electrice și valoarea facturii consumatorului final.

În termeni generali prețul energiei electrice se compune din prețul energiei electrice active ( acest preț este format din prețul de producție plus profitul furnizorului), prețul de introducere a energiei în SEN denumit pe scurt TG, prețul de transport prin rețelele Transelectrica, prețul de extracție a energiei din SEN denumit TL, prețul de distribuție care în funcție de punctele de dimitare patrimonială poate avea până la trei componente ( preț pentru delimitare la înaltă tensiune, medie și joasă). Toate aceste componente enumerate mai sus compun prețul de contract.

Totuși de la prețul de contract și până la valoarea facturii consumatorului există diferențe care apar deoarece în facturi mai apare valoarea energiei reactive, a certificatelor verzi, a taxei pentru cogenerarea de înaltă eficiență, accize și eventual taxele pentru serviciiile publice de radio și televiziune.

Indiferent ce furnizor alege un consumator toate tarifele sunt identice cu excepția valorii energiei electrice active. Aceasta este singura variabilă și singura care poate fi negociată.

Pret producere +
Pret producere + Pret introducere in retea
Pret producere + Pret introducere in retea + Pret transport
Pret producere + Pret introducere in retea + Pret transport + Pret extragere din retea
Pret producere + Pret introducere in retea + Pret transport + Pret extragere din retea +Pret distributie
Pret producere + Pret introducere in retea + Pret transport + Pret extragere din retea +Pret distributie + Profit furnizor

Din tarifele reglemantate care compun prețul de contract unele sunt stabilite ca valoare medie la nivelul întregii Românii în timp ce altele sunt stabilite în funcție de zona de distribuție de care aparține locul de consum. România este împărțită în 8 zone de distribuție cu 8 operatori de distribuție diferiți conform imaginii urmatoare:

addtext_com_MDMyNjE0MTM0MTIx

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mai jos este exemplificat exact calculul unei facturi, presupunem un consumator din zona de distribuție Dobrogea cu punctul de delimitare a instalațiilor pe joasă tensiune:

Untitled-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[al2fb_like_button][al2fb_login]
Share This